Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||||
fél pulykamell, 1 pulykacomb, 2 szelet oldalas, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg zsír, 2 dl rizling, 1 ek sűrített paradicsom, leveskocka, köménymag, só, cukor |
Ugyanúgy megy az egész, mint a csirkénél: A husikat lebőrözöm, lehártyázom, megmosom, beirdalom. A tepsit jó vastagon kizsírozom, beleteszem a húsokat a beirdalt oldalukkal lefelé, közé a két oldalas darabot, a pikantéria egekbe emelésére. Megszórom őrölt és egész köménnyel, sóval, ételízesítővel (kinek mi tetszik) és forró sütőben 10 perc alatt enyhén piros bevonatot sütök rá. Majd megfordítom a húsokat és azt a felét is megfűszerezem, ismét 10-15 perc pirosítás következik. Közben megpucolom a fokhagymát és hajszálvékony szeletekre vágom. Ha a husi beirdalt fele is szép piros, megszórom a fokhagymával, aláöntök annyi vízet, hogy a húsok felénél ne érjen magasabbra, hozzáöntöm a rizlinget, lefedem és közepes lángon puhára sütöm. Ez kb. másfél óra alatt megvan, szurkálással ellenőrzöm a puhaságot. Ha már finom puha, leveszem a fedőt és lesütöm a fele levet róla, hogy azért maradjon egy kis finom szaftja. A végeredmény: kívül piros, ropogós sült, ami belül omlós, puha, pompás ízű és illatú. Levét leszűröm, leszedem a zsírját, a húst lefedem és visszateszem a kioltott sütőbe. Félórát pihen, ezalatt az apróra vágott hagymát megfonnyasztom a zsírján. Ráteszek egy evőkanál sűrített paradicsomot és két csipet kristálycukrot, jól megpirítom, meghintem egy evőkanál finomliszttel, két percig kevergetem. Ezután a megmosott és felvágott medvehagymát is ráteszem, egy percig kavargatom, és felöntöm a hús levével. Fedő alatt főzöm 10 percig, majd szitán leszűröm, kis vajdarabkákat teszek rá és tálalásig lefedve tartom. Tálalásnál a húst petrezselymes (új)krumplival körítem, a medvehagymás szósszal meglocsolva, uborkasalátát vagy céklasalátát adok hozzá. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|
Nálunkfelé vadfokhagymának ismerik.