recept: Pulykasült Anyuska módra, medvehagymás mártással, Kifőzde
Pulykasült Anyuska módra, medvehagymás mártással
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

fél pulykamell,
1 pulykacomb,
2 szelet oldalas,
4-5 gerezd fokhagyma,
1 kis fej vöröshagyma,
20 dkg zsír,
2 dl rizling,
1 ek sűrített paradicsom,
leveskocka, köménymag, só, cukor




Ugyanúgy megy az egész, mint a csirkénél:
A husikat lebőrözöm, lehártyázom, megmosom, beirdalom. A tepsit jó vastagon kizsírozom, beleteszem a húsokat a beirdalt oldalukkal lefelé, közé a két oldalas darabot, a pikantéria egekbe emelésére.
Megszórom őrölt és egész köménnyel, sóval, ételízesítővel (kinek mi tetszik) és forró sütőben 10 perc alatt enyhén piros bevonatot sütök rá. Majd megfordítom a húsokat és azt a felét is megfűszerezem, ismét 10-15 perc pirosítás következik.
Közben megpucolom a fokhagymát és hajszálvékony szeletekre vágom. Ha a husi beirdalt fele is szép piros, megszórom a fokhagymával, aláöntök annyi vízet, hogy a húsok felénél ne érjen magasabbra, hozzáöntöm a rizlinget, lefedem és közepes lángon puhára sütöm.
Ez kb. másfél óra alatt megvan, szurkálással ellenőrzöm a puhaságot. Ha már finom puha, leveszem a fedőt és lesütöm a fele levet róla, hogy azért maradjon egy kis finom szaftja.
A végeredmény: kívül piros, ropogós sült, ami belül omlós, puha, pompás ízű és illatú.
Levét leszűröm, leszedem a zsírját, a húst lefedem és visszateszem a kioltott sütőbe.
Félórát pihen, ezalatt az apróra vágott hagymát megfonnyasztom a zsírján. Ráteszek egy evőkanál sűrített paradicsomot és két csipet kristálycukrot, jól megpirítom, meghintem egy evőkanál finomliszttel, két percig kevergetem. Ezután a megmosott és felvágott medvehagymát is ráteszem, egy percig kavargatom, és felöntöm a hús levével. Fedő alatt főzöm 10 percig, majd szitán leszűröm, kis vajdarabkákat teszek rá és tálalásig lefedve tartom.
Tálalásnál a húst petrezselymes (új)krumplival körítem, a medvehagymás szósszal meglocsolva, uborkasalátát vagy céklasalátát adok hozzá.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: sült csirke Anyuska módra
 petrezselymes újkrumpli
 petrezselymes krumpli
 uborkasaláta
 céklasaláta

Forrás: Anyuska receptje.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2012.04.30. Utoljára frissítve: 2012.04.30.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 22:57:37 - 1.35)
Hozzászólások:

Sancho (2012-06-14 12:49:00):
Nálunkfelé vadfokhagymának ismerik.

Megjegyzés a recepthez